Advocatenkantoor Dirk De Keuster

Actualiteit

Burenhinder én de aannemer

SuperUser Account
/ Categories: Aannemingsrecht
In het NJW van 21 november 2012 staan twee interessante passages met betrekking tot burenhinder. In dit nummer wordt het arrest van het Hof van Cassatie dd. 4 juni 2012 gepubliceerd. Het Hof bevestigt in dit arrest zijn rechtspraak dat voor de toepassing van het leerstuk van de burenhinder op grond van artikel 544 B.W. enkel kan worden ingeroepen tussen titularissen van onderscheiden delen van eigendom. Het begrip "titularissen" verwijst naar het feit dat niet enkel eigenaars een beroep kunnen doen op de burenhinder doch ook huurders. Wel blijft vereist dat de vordering wordt ingesteld tussen "naburige erven". De vordering tussen gebruikers van een zelfde loods bestemd voor de winterberging van hun vaartuigen, kan dan ook niet onder de toepassing worden gebracht van het leerstuk van de burenhinder (Cass. 4 juni 2012, NJW nr. 271, 2012, 725, noot IB). in hetzelfde nummer is een juridische bijdrage opgenomen van Joyce Maes over vrijwaringsbedingen. Deze auteur besteedt aandacht aan de toepassing van de burenhinder ten aanzien van aannemers. De auteur verwijst naar het feit dat een vordering voor burenhinder nooit tegen een aannemer rechtstreeks kan worden ingesteld. Deze aannemer beschikt immers niet over rechten op het naburig erf. De aannemer kan de bouwheer wel vrijwaren tegen de aanspraken van de buren op grond van artikel 544 B.W. De meerheidsopvatting bestaat er in dat een dergelijke vrijwaring uitdrukkelijk moet zijn bepaald tussen bouwheer en aannemer. J. MAES, "vrijwaringsbedingen", NJW nr. 271, 2012, 698.
Vorig artikel Briefwisseling over andere inschrijver bij overheidsopdrachten kan (verboden) reclame zijn
Volgend artikel Wegeniswerken kunnen overmacht inhouden
4871

Nieuwsbrief

Vul hier je gegevens in om je te abonneren op onze nieuwsbrief.
U kunt op elk moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die u van ons ontvangt. Wij zullen uw informatie met respect behandelen. U stemt ermee in dat [EasyDNNmailChimp: PortalName] uw informatie mag verwerken in overeenstemming met de voorwaarden.
We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken om dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte informatie wordt overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met hun Privacybeleid en Voorwaarden .
Uitschrijven