De Grote Post in Oostende

NAAM VAN HET PROJECT + LIGGING  

Cultuurcentrum De Grote Post

Hendrik Serruyslaan 18a
8400 Oostende

FUNCTIE    Renovatie oud PTT gebouw tot cultuurcentrum, cultuurcafé, zaalverhuur

BOUWHEER    Stad Oostende

ARCHITECT    B-architecten

AANNEMER    MBG-Strabag

STUDIEBUREAU    Boydens engineering

BOUWBUDGET 

ONTWERP- EN BOUWPERIODE    2008     – december 2012

BESCHRIJVING : 

 Het R.T.T.-P.T.T. gebouw werd gebouwd tussen 1947 en 1953, naar een ontwerp van de Gentse architect Gaston Eysselinck (1907 – 1953) die zich op jonge leeftijd door Le Corbusier liet inspireren. Aanvankelijk kreeg het gebouw geen aandacht, zelfs niet van modernistische architecten. Pas na 1963 werd het erkend als één van de krachtigste architectonische prestaties van de naoorlogse periode in België.

Het postgebouw sloot haar deuren in 1999, maar heropende als cultuurcentrum De Grote Post in december 2012. Bij het omvormen van een postgebouw tot cultuurfabriek bleven de originele structuren leesbaar en ervaarbaar. Zowel Oostendenaars als bezoekers van de stad raken geïntrigeerd door het gebouw met haar rijke geschiedenis. Vandaag kun je er onder andere genieten van theater, comedy, circus en muziek. Daarnaast is er de mogelijkheid om te verpozen in het CultuurCafé of om één van de ruimtes te huren om een eigen activiteit te organiseren.

Het gebouw beschikt over verschillende mogelijkheden met haar 3 theaterzalen met een capaciteit van 120 tot 427 zitplaatsen. Daarnaast bevinden zich in De Grote Post ook nog 10 polyvalente zalen schommelend van 20 tot 400 personen met elke eigen karakteristieken.  Elke ruimte is uitgerust met vergaderfaciliteiten en wifi.

Deze verscheidenheid brengt een zee van mogelijkheden met zich mee zoals het organiseren van publieke activiteiten, bedrijfsevents, workshops, repetitieruimtes en recepties of feesten. De Panoramazaal op de vierde verdieping geeft uit op een dakterras en biedt een 180° uitzicht over het Leopoldpark en de stad.  Deze zaal is geschikt voor huwelijksfeesten, recepties, borrels, enz.

Toen uit het haalbaarheidsonderzoek van de private partner bleek dat het Postgebouw omwille van de van de van potentieel conflicterende werking niet geschikt is voor het huisvesten van culturele programma’s , besloot het stadsbestuur enkel het cultuurcentrum in de Post onder te brengen en het Postgebouw uit de enveloppe van de projectontwikkelaar te halen. Gevolg gevend aan de aanbevelingen van de jury die de projecten voor het bekomen van subsidies via het stadsvernieuwingsfonds beoordeelt, werd vervolgens  een architectuurwedstrijd georganiseerd voor de restauratie en de reconversie van het Postgebouw tot kunst- en cultuurcentrum.

Na evaluatie van de kandidaten werden de B-architecten in september 2007 als ontwerpteam aangesteld en budgetteerde de stad de nodige middelen voor de realisatie van dit het project.

Bronnen: zie links hieronder.