Gemeente Puurs-Sint-Amands opent nieuw gemeentehuis op 19 april 2024.

Gemeente Puurs-Sint-Amands opent nieuw gemeentehuis op 19 april 2024.

Het nieuwe gemeentehuis aan het Forum 6 wordt het nieuwe administratieve hart van de gemeente en vormt een onderdeel van het Masterplan “Tuinen van Puurs”.

Het masterplangebied rond het forum vormt de overgang tussen het dichtbebouwde centrum en het open landschap erachter. De opmaak van dit masterplan werd toevertrouwd aan PlusOffice en Delva Landscape architects in 2014. Zij ontwikkelden een ruimtelijke visie waarbij nieuwe publieke en private gebouwen worden ingeplant rond verschillende tuinen. In dit gebied zijn onder meer reeds het nieuwe culturele centrum De Binder, de sporthal én de nieuwe academie aanwezig én nu ook het nieuwe gemeentehuis.

Dit nieuwe gemeentehuis sluit aan op  één van de tuinen, zijnde de kloostertuin én is ontworpen om ruimtelijk uitvoering te kunnen geven aan de principes van het nieuwe werken met een duidelijke scheiding tussen front- en backoffice. Tevens wordt ingezet op digitalisering.

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de publiekruimtes met de loketten voor beperkte dienstverlening, spreekkamers voor meer individuele dienstverlening, selfserviceruimtes en digitale loketten.

De prachtige gemeenteraads- en trouwzaal ligt op de eerste verdieping. Deze zaal heeft bovendien een mooi uitzicht op de daktuin en de omgeving. De vergaderzaal Brink situeert zich eveneens op de eerste verdieping. Deze vergaderzalen zijn uitgerust om digitaal en hybride te kunnen werken.

De werkplekken voor de medewerkers (= backoffice) bevinden zich hoofdzakelijk op de tweede en derde verdieping. Niemand heeft nog een eigen bureau. Wel zijn er voldoende collectieve plekken zowel voor informeel overleg als voor individueel werken.

Het nieuwe gemeentehuis focust sterk op duurzaamheid. Zo zijn er zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende toestellen en een groendak als waterbuffer. Regenwater wordt hergebruikt. Een score van uitstekend op de BREEAM-schaal wordt behaald

De kostprijs van dit gebouw bedraagt 12 miljoen euro.

Het nieuwe gemeentehuis werd ontworpen door HUB architecten en gebouwd door Van Roey als aannemer.

Het betrof een DBM (design-build en maintain) opdracht. Deze startte op eind 2019. De figuurlijke schop ging in 2022 in de grond.

Externe linken

Gallerij