NAAM VAN HET PROJECT + LIGGING Havenhuis Antwerpen
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen
FUNCTIE hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen
werkplek voor de ruim 500 medewerkers
ondergrondse parking
BOUWHEER Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen
ARCHITECT Zaha Hadid Architects
AANNEMER Interbuild NV (hoofdaannemer)
Groven+ (onderaannemer)
STUDIEBUREAU Bureau Bouwtechniek (geometrie), Studiebureau Mouton (stabiliteit), Ingenieursbureau Ingenium (technieken), Daidalos Peutz (akoestiek), Origin (restauratie), FPC (brandveiligheid)
BOUWBUDGET € 55.000.000
ONTWERP- EN BOUWPERIODE Oktober 2012 – September 2016
BESCHRIJVING
Voor het ontwerp van het havenhuis werd een architectuurwedstrijd georganiseerd waarvoor een 100-tal teams zich kandidaat stelden. Vijf van deze teams mochten een ontwerp uitwerken. Zaha Hadid won de wedstrijd. Onderaan vindt u een link waarbij u de vijf ontwerpen kunt bekijken.
Het Havenhuis bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes: de voormalige brandweerkazerne (= replica van het vroegere Hanzehuis van de architecten Alexis Van Mechelen & Emiel Van Averbeke) een een gloednieuw volume met volledig glazen gevel. De kantoorruimte is ingericht volgens de principes van “het Nieuwe Werken”: medewerkers hebben geen vast bureau maar kiezen naargelang hun activiteit (telefoneren, geconcentreerd werk, vergaderen …) de gepaste werkplek.
In het spectaculair ontwerp van de Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid voor het Antwerpse havenhuis, speelt de gevel een cruciale rol. Behalve de bouw van een ondergrondse parking en de renovatie van de voormalige brandweerkazerne, is een nieuwbouwuitbreiding voorzien bovenop het bestaande gebouw. Het uitzicht van dit volledig beglaasd nieuwbouwvolume vindt zijn inspiratie in de diamant. Zo is de gevel opgebouwd uit driehoeken die ten opzichte van elkaar geroteerd staan. Bij wisseling van de lichtinval of het standpunt van de toeschouwer sorteert dit ontwerpprincipe het fonkelende effect van een diamant die schittert in de zon.
De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet met het oppervlak van de facetten van een diamant gericht naar het Kattendijkdok. Het verenigt hiermee Antwerpen als wereldhaven en haar diamantnijverheid. Het hooggestoken balkvormig volume boven de bestaande kazerne steunt op drie betonnen kokers waarin de trappen en liften verwerkt zijn. De pijler aan de buitenzijde krijgt een panoramische liftkoker. De buitengevels en de bedaking van de vroegere kazerne blijven onveranderd. (bron Wikiperdia)
Het Havenhuis behaalde in 2016 een ‘Very Good’ volgens de BREEAM-norm, een internationaal duurzaamheidslabel voor gebouwen. Dat is onder andere te danken aan innovatieve technieken zoals een boortgat-energie-opslagsysteem dat zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw, watervrije urinoirs en bewegingsdetectie voor een minimaal waterverbruik, en een optimale daglichtregeling voor het beperken van de behoefte aan kunstlicht.
Bronnen : zie links hieronder.